Blending Styles: Coastal and Rustic in the Heart of Texas

Working with a couple who are new to home renovation, Joanna has to rely on her special Fixer Upper magic, divining her clients' wishes and giving them just what they're looking for in a home that incorporates two distinct styles.  

By:
Show: Fixer Upper

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

Photo By: Jennifer Boomer/Verbatim Photo A

A Little Bit Country, A Little Bit Coastal

For this renovation Joanna and Chip were able to come up with a floor-plan and a decorating scheme that effectively merged elements of two basic styles to create an updated coastal feel with rustic accents. "The goal here," said Chip, "is we want the Jacksons to feel like they're on vacation every single day."

Whites and Wood Tones

Exposed wood beams and a large kitchen island in a light honey stain help warm up spaces freshly painted in bright white.

Before

"The Ivy House," so-named by Chip for the ivy vines climbing the brick exterior, came with four bedrooms, three baths, 3400 square feet. It was built in the 1960s, is situated on a corner lot and has one important item on the clients' wish list: plenty of established trees. Prior to the renovation, however, the exterior was unspectacular, initially described by the clients as "Kinda dated; kinda sad."

After

The exterior transformation is dramatic and eye-catching, with a fresh white exterior, Bahama shutters a new patio and pergola and new French doors for the front entrance. 

Meet the Homeowners

Gayle and Tim Jackson had been searching for a new home for quite a while, and had looked at more than 20 properties in the Waco area. They've got two kids, one in college and one a high-school senior, and wanted ample space in an established neighborhood. Tim was inclined towards a new-build home that was move-in ready, but Gayle was willing to take the plunge on a remodel of a vintage home. Their budget, including all renovations, was $400,000.

Before

This space, which had been one of two living spaces in the original floor plan, would become the new dining area.

After

The newly remodeled dining room is bright and open with new recessed lighting and French doors that let in plenty of natural light, helping give the impression of a larger space. Chip installed wood floors with a stylized inlay pattern and border.

Before

A prominent feature was the existing fireplace, which would remain but be structurally reworked in the renovated space.

After

The fireplace is converted into a two-side design, now servicing both the dining room and the adjacent living room. New arched doorways in several locations help provide a unified look throughout the home.

Dining Room, Detail

Wood-storage boxes on either side of the fireplace are practical and provide a rustic and outdoorsy touch.

Dining Room, Detail

The simple shelf mantel is just one example of the natural wood motif found throughout the renovation, both inside and out.

Dining Room, Detail

A wrought-iron chandelier with rope mounting provides a rustic counterpoint to the simple elegance of the dining table and chairs in white linen slipcovers.

Dining Room, Detail

Joanna stages the dining table blue and white accessories and caladium leaves in plain cylindrical vases.

Dining Room, Detail

Living Room, Before

In the original floor plan, the front entrance opened onto a formal living space with a pony wall partition between the foyer hallway and living room.

Living Room, After

Joanna re-envisioned the space, creating a informal and relaxed vibe with comfortable furnishings and plenty of wood elements.

Living Room, Before

The old living room was described by Joanna as "plain vanilla" and was '70s-era dated, with beige wall-to-wall carpeting, laminate tile  and outdated light fixtures.

Living Room, After

Focal points in the renovated space become the double-sided fireplace with stucco surround and exposed wood beams and arched doorways. "You've got the nice wide openings," says Joanna, "but you also have that quaint, cozy feel."

Living Room, Detail

The wood stain on the mantel ties in with the ceiling beams, the interior surfaces of the entry doors — also given a natural stain finish — and kitchen cabinetry.

Living Room, Detail

Kitchen, Before

The kitchen, prior to the renovation, had an incorporated dining area and the kitchen itself was tight and narrow.

Kitchen, After

Among the new features in the kitchen are new ceiling-height cabinets installed along the exterior wall, twin pantries with stained wood doors and a large island with generous prep space.

Kitchen, After

Visual highlights include twin iron sconces to illuminate the island, brick paver backsplash and a new vent hood supported by wooden antique corbels.

Kitchen, Before

Kitchen, After

The brick pavers Joanna selected for the backsplash are in warm earthtones and contribute to the home's casual, rustic feel.

Kitchen, Detail

Kitchen, Detail

Kitchen, Detail

Family Room, Before

This large upstairs bonus room was a later addition to the home and had a look that was visually different from the rest of the house.

Family Room, Before

Family Room, After

Joanna worked with the clients to re-create this room as a multifunctional space that could double as guest bedroom and a fun media or game room for the kids and family.

Now You See It

The family room includes this Murphy bed so the space can double as a bedroom when guests stay over.

Now You Don't

The bed folds up and is concealed by faux cabinet doors, in natural finish, when the bed is not in use. The large coffee table, which can double as a game table, was custom made by woodcraftsman Clint Harp and features herringbone inlays.

Family Room, Before

Family Room, After

The space also incorporates plenty of cabinet and nook storage and built-in work/study desks.

Family Room, Detail

Family Room, Detail

Home Office, Before

Formerly part of the front living room, this space would become Tim's new home office.

Home Office, After

The new home office features antique wooden doors, floor-to-ceiling shiplap in dark stain and a sliding barn-door style window treatment.

Home Office, After

A contemporary wood desk, chunky woven area rug and metal-basket shelving help define the simple utilitarian look of the space.

Home Office, Detail

Home Office, Detail

Front Exterior, Before

This before shot illustrates the home's dated look before the renovation and provides visible evidence of how "The Ivy House" got its nickname.

Front Exterior, After

The house takes on an entirely new look with French doors replacing old metal-frame windows and a new patio with wood pergola and fire pit.

Front Exterior, After

Front Exterior, After

For the new patio, Chip made use of a stamped concrete technique that gives the surface the look of wood but with the durability of conctrete.

Front Exterior, Detail

The Reveal

The Reveal

The Reveal

Gayle and Tim Jackson get their first look at their newly renovated Fixer Upper.

Before

After

The Magic Touch

"I had in my head what I thought I wanted," said Gayle, "and somehow Jo just kind of read between the lines, and this is the result. It's like magic ... Just the right combination of homey and contemporary and beachy. It's perfect."

Finis

If you enjoyed this Fixer Upper renovation, we've got a hunch you'll also like this one:
A Country Home Fully Reimagined.
And keep checking back here for more new photo galleries, video and show updates.